Tuesday, December 20, 2016

#016

PERINGATAN BUAT DIRI

bermula dari alam yang satu,
ditutup hijab sejak digelar insan.
meniti perjalanan tanpa sedar
bertatih mengejar ilmu
perjalanan masa hadapan.

rasa mencungkil telalu lama.
walhal dapat hanya setitik.
jangan rasa diri terbaik.
masih ada yang lebih menunduk.

ketika bersua bersila sekali,
semakin lama kau mara sekaki.
seakan leka dengan posisi
jauh lari dari hakiki.
gaya yang menusuk hati.
hilang bagai dilitupi salji.

langkah dunia terlalu singkat.
langkah menuju kiamat kecil makin mendekat.
diri semakin lemah dek usia.
hati jangan sekali rapuh.
dunia sering kata pergi
akhirat selalu sebut kemari.

kini hati mencari cari.
identiti diri yang tersendiri
visi lama hilang dek kealpaan
jauh sekali ingin belari
cuma mencuba untuk gagah berdiri
moga capai keperibadian murni.


tanpa fikir panjang,
ANIS AQMAR

#015

salam

harini menulis lagi.

cara aku, nak luah sebenarnya dengan menulis walaupun vocab aku tak bagus.
tak tahu kenapa. tapi ini memang aku suka buat.
tapi tak suka dengan diarai.
aku luah dalam blog.
hahaha. (kenapa blog? tak takut ke orang baca?)
tak takut pun. sebab aku yakin takdenya yang datang nak membaca. i bukan blogger pemes mcm fatin suhana, fatin liyana, dena bahrain yuyu zulaikha semua tu.

this is the medium fr me to express my feeling, mood or someting related to myself.

actually, it is as guidance for me in future.

kalau rasa salah langkah ke?

definitely, aku akan buka blog and akan baca the past post.

itu pun kalau masih ada umur in future.

********************************************************************************

okay, proceed to my tujuan awal aku nak post ni.

bila refleks diri balik, memang banyak kekurangan. telalu banyak, kalau senaraikan, tunjukkan flaws sendiri, nanti kata buka aib sendiri kan. so biar aku pendam apa flaws aku yang banyak.

tadi, aku terbaca status kat fb, do not compare yourself with others.

lepas baca post tu, aku automatically compared myself with y friends.
( haaa. see, one of my flaws i reveal kan)

kat Uni ni aku xde ramai sahabat, tapi kenaln ramai.

ada yang waktu susah senang. ada yang waktu senan. haaa memacam kan?

okay, insan insan yang aku rapat ni, semua punya peribadi yang baik. memang terbaik. tapi bila berdiri dengan diorang aku rasa aku paling rendah (low self-esteem)

why?

bcs they are really, really really excellence, perfect. most of their attitude, im adore it.seriously.

kan best kalau dikurniakan apa yang mereka ada. hahaha. aku tak pernah jeles dengan kelebihan mereka. cuma aku rasa, mcm aku ni ibarat rumput yang tumbuh tep jalan. haaa. camtu je.

tapi takpe. semua yang allah cipta ada kelebihan dan kekurangan. allah tak menciptakan sesuatu tanpa sebab kan?

sesungguhnya allah maha pengasih maha penyayang.

dan nikmat manakah yang kau dustakan?

done.

dah nak final. moga kau lebih rajin ye penulis dan pembaca. allah takkan turunkan reward kalau kau takde usaha. penting usaha. :)

Tuesday, December 6, 2016

#014

6 DECEMBER 2016
14:23

Selesai kelas BM. Duduk melepek atas katil. Hm. Kenapa tetiba post? Sebab aku dah tak tahan pendam sensorang.

Jujur cakap sabar aku memang senipis kulit bawang dah ni. Ya allah. Aku rindu gila kuantan. Dah lama x homesick teruk macam ni.

Kalau lah unimas ni kat sememnanjung memang aku balik dah. Sekarang aku punya perasaan bercampur baur tahu tak. Marah sedih geram. *cliche kan ayat*

Yeah. But itu yang aku rasa. Aku malas nak share apa aku rasa dengan oranf lain. Mereka ada masalah sendiri. Jadi aku tulis. Aku luah. Mungkin anis masa depan *kalau panjang umur* boleh baca dan jadi kan iktibar.

Oh yea. Pernah dengar tak pasal silent treatmen wahai anis? Mestilah pernah kan? Kau dah tengok situasi tu lebih setahun kan? Hm. Pedih perit kan. Hahahaha. Memabg pedih perit. Cara tu banyak orang guna. Dan cara tu is the stupid way *fr my opinion* untuk kau tunjukkan perasaan kau. Kau silent treatment kan orang. Kau minta dia refleks kesahalan dia. Dan apa expectation kau? *haa mcm tu lah rasa bila kena silent treatment* bukan apa. Nak buat benda tu boleh. Tapi takyah ah melampau sangat. Sebab manusia mudah lupa. Ada juga jenis overthinking and paling merugikan kau. Kau buat silent traetment dan dia x pernah amik kisah pasal kau. HAHAHAHA. thats so kejam. Tapi itu the reality.

Jenis aku memang kadang2 terlukakan hati orang. So guys. Bila korang terasa dengan aku. Do pm me or ftf dgn aku ckp apa yang aku buat salah. Mungkin aku akan defend diri juga ( yela manusia biasa) but after that ill yry improve myself. Jangan buat silent treatment. Masalah takkan selesai sampai bila bila. Serious aku cakap. Cakap dari pengalaman.

Okay lah. Harini presentation design management.
Mampus aku. Tetiba rasa cuak. Dear bloggies, tolong doakan aku ya. 😘

MUCH LOVES,
ANIS AQMARS.

-fav number on the unfav post. But take it as your longlastedu. Ye anis. Muah. Sayang diri sendiri.