Tuesday, December 20, 2016

#016

PERINGATAN BUAT DIRI

bermula dari alam yang satu,
ditutup hijab sejak digelar insan.
meniti perjalanan tanpa sedar
bertatih mengejar ilmu
perjalanan masa hadapan.

rasa mencungkil telalu lama.
walhal dapat hanya setitik.
jangan rasa diri terbaik.
masih ada yang lebih menunduk.

ketika bersua bersila sekali,
semakin lama kau mara sekaki.
seakan leka dengan posisi
jauh lari dari hakiki.
gaya yang menusuk hati.
hilang bagai dilitupi salji.

langkah dunia terlalu singkat.
langkah menuju kiamat kecil makin mendekat.
diri semakin lemah dek usia.
hati jangan sekali rapuh.
dunia sering kata pergi
akhirat selalu sebut kemari.

kini hati mencari cari.
identiti diri yang tersendiri
visi lama hilang dek kealpaan
jauh sekali ingin belari
cuma mencuba untuk gagah berdiri
moga capai keperibadian murni.


tanpa fikir panjang,
ANIS AQMAR

#015

salam

harini menulis lagi.

cara aku, nak luah sebenarnya dengan menulis walaupun vocab aku tak bagus.
tak tahu kenapa. tapi ini memang aku suka buat.
tapi tak suka dengan diarai.
aku luah dalam blog.
hahaha. (kenapa blog? tak takut ke orang baca?)
tak takut pun. sebab aku yakin takdenya yang datang nak membaca. i bukan blogger pemes mcm fatin suhana, fatin liyana, dena bahrain yuyu zulaikha semua tu.

this is the medium fr me to express my feeling, mood or someting related to myself.

actually, it is as guidance for me in future.

kalau rasa salah langkah ke?

definitely, aku akan buka blog and akan baca the past post.

itu pun kalau masih ada umur in future.

********************************************************************************

okay, proceed to my tujuan awal aku nak post ni.

bila refleks diri balik, memang banyak kekurangan. telalu banyak, kalau senaraikan, tunjukkan flaws sendiri, nanti kata buka aib sendiri kan. so biar aku pendam apa flaws aku yang banyak.

tadi, aku terbaca status kat fb, do not compare yourself with others.

lepas baca post tu, aku automatically compared myself with y friends.
( haaa. see, one of my flaws i reveal kan)

kat Uni ni aku xde ramai sahabat, tapi kenaln ramai.

ada yang waktu susah senang. ada yang waktu senan. haaa memacam kan?

okay, insan insan yang aku rapat ni, semua punya peribadi yang baik. memang terbaik. tapi bila berdiri dengan diorang aku rasa aku paling rendah (low self-esteem)

why?

bcs they are really, really really excellence, perfect. most of their attitude, im adore it.seriously.

kan best kalau dikurniakan apa yang mereka ada. hahaha. aku tak pernah jeles dengan kelebihan mereka. cuma aku rasa, mcm aku ni ibarat rumput yang tumbuh tep jalan. haaa. camtu je.

tapi takpe. semua yang allah cipta ada kelebihan dan kekurangan. allah tak menciptakan sesuatu tanpa sebab kan?

sesungguhnya allah maha pengasih maha penyayang.

dan nikmat manakah yang kau dustakan?

done.

dah nak final. moga kau lebih rajin ye penulis dan pembaca. allah takkan turunkan reward kalau kau takde usaha. penting usaha. :)

Tuesday, December 6, 2016

#014

6 DECEMBER 2016
14:23

Selesai kelas BM. Duduk melepek atas katil. Hm. Kenapa tetiba post? Sebab aku dah tak tahan pendam sensorang.

Jujur cakap sabar aku memang senipis kulit bawang dah ni. Ya allah. Aku rindu gila kuantan. Dah lama x homesick teruk macam ni.

Kalau lah unimas ni kat sememnanjung memang aku balik dah. Sekarang aku punya perasaan bercampur baur tahu tak. Marah sedih geram. *cliche kan ayat*

Yeah. But itu yang aku rasa. Aku malas nak share apa aku rasa dengan oranf lain. Mereka ada masalah sendiri. Jadi aku tulis. Aku luah. Mungkin anis masa depan *kalau panjang umur* boleh baca dan jadi kan iktibar.

Oh yea. Pernah dengar tak pasal silent treatmen wahai anis? Mestilah pernah kan? Kau dah tengok situasi tu lebih setahun kan? Hm. Pedih perit kan. Hahahaha. Memabg pedih perit. Cara tu banyak orang guna. Dan cara tu is the stupid way *fr my opinion* untuk kau tunjukkan perasaan kau. Kau silent treatment kan orang. Kau minta dia refleks kesahalan dia. Dan apa expectation kau? *haa mcm tu lah rasa bila kena silent treatment* bukan apa. Nak buat benda tu boleh. Tapi takyah ah melampau sangat. Sebab manusia mudah lupa. Ada juga jenis overthinking and paling merugikan kau. Kau buat silent traetment dan dia x pernah amik kisah pasal kau. HAHAHAHA. thats so kejam. Tapi itu the reality.

Jenis aku memang kadang2 terlukakan hati orang. So guys. Bila korang terasa dengan aku. Do pm me or ftf dgn aku ckp apa yang aku buat salah. Mungkin aku akan defend diri juga ( yela manusia biasa) but after that ill yry improve myself. Jangan buat silent treatment. Masalah takkan selesai sampai bila bila. Serious aku cakap. Cakap dari pengalaman.

Okay lah. Harini presentation design management.
Mampus aku. Tetiba rasa cuak. Dear bloggies, tolong doakan aku ya. 😘

MUCH LOVES,
ANIS AQMARS.

-fav number on the unfav post. But take it as your longlastedu. Ye anis. Muah. Sayang diri sendiri.

Monday, October 3, 2016

#013

Assalamualaium.

its been a while.

Blok A2, BRC

lama tak buka blog. nasib masih wujud.
hahahha.
rindunya nak mencoret. lama nau tak update blog ni.
now, im a 20 yrs old GIRL. ahaks.

semester 3, kos Human Resource Development, Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Sumber Manusia.

know what, im so stress lately. dont know why. maybe diri makin jauh dari Sang Pencipta kan?
semester 3 (tahun 2) banyak komitmen kena bagi.
belajar
PRS
SRIM
fight merit untuk BRC. (I sayang BRC and i hope i,ll stay here till my last semster. )

orang kata, makin besar (meningkat usia bukan kelebaran badan) makin banyak dugaan.

so yeah. thats very TRUE!

makin banyak komitmen.
masalah makin banyak.

but still, as a caliph in this little temporary world, jangan sesekali lah nak mengeluh.(walaupun kadang kadang hampir putus asa. [I rasa bnda tu sekarang]) sebab semua terjadi atas perancangan si Dia untuk hikmah yang terbesar. mungkin tak dapat/nampak sekarang. manatahu 10 atau 20 tahun lagi (uish kedepan sangat pandang tu) kalau panjang umur murah rezeki, baru kita nampak the real struggle that we have faced before.

kita merancang pelbagai perancangan,
Jangan sesekali lupa, Allah yang membenarkan perancangan itu.
mungkin apa yang berlaku tak sama dengan perancangan.
ingatlah jalan tak selalunya lurus,
cuaca tak selalunya cerah,
walau macam mana perit hari yang kau hadapi,
percayalah, hujung nya nanti kau akan bahagia.
tanpa kau sedar. dan akan berterima kasih
kerana semua yang terjadi menjadi salah satu
identiti dan juga jati diri kita
pada masa itu.

cukuplah mengarut for today, terbuka blog pun sebab nak siapkan assignment BM. kah.
moga anis sentiasa dibawah rahmat allah SWT.


hahahaha. dear anis masa depan. jangan malu nak baca benda ni semua. waktu kau tengah type benda ni. kau tengah stress dan melayan perasaan sambil dengar alunan piano dekat youtube. ahaks.
link dia https://www.youtube.com/watch?v=WVP3fUzQHcg

sincerly,
ANIS MANIS

Monday, November 23, 2015

#012

23 NOV 15

Since last few weeks, aku asyik down.
Idk why.  Sensitif sgt. Org gurau kasar, aku terasa. Why?

Oh allah, bring my focus back. Im so distracted nowadays.

* Once I hate people, it takes a long time to "recover" from it. So, watch out yourself in front of me sis*
* kalau kau rasa nak juling, sila jeling orang banyak kali ye.*

-hati penuh duri. -

Wednesday, August 12, 2015

#011

Its been a long time, without you my friend.

Hm. 11/8/2015,

Rezeki allah tetapkan supaya aku meniba ilmu dalam human resource di unimas.
Hm.

Ramai orang kata aku excited nak pergi sana. Ihiks. Alhamdulillah. Memang excited sbb dapat sambung belajar *bukan senang wei nak masuk uni*

Jauh dekat dasar hati aku, sebenarnya aku takut, gusar, cuak, seram dan sewaktu dengan nya. *kau rasa?*

Yelah, siapa tak bimbang kan. Haih. Sarawak tu. Koi x pernah sampai sana wehhh. Haih. Takut dengan masa depan. Takut sangat. Hm, takut silap pilih kawan. Takut silap masuk peraimpangan jalan hidup.

Aku takut. Takut sangat. Doakan aku supaya sentiasa ingat allah dan tahu batas pergaulan dan dijauhi perkara mungkar.  *i mean it* *pleasee*

Okay. Thats all from me. Hahahaha. Nanti kalau aku rasa nak menuls, aku tulis. Ni pun aku tulis sbb aku tak tahu dah nak cerita kat sapa. Mr bloggy aku je lah tempat nya. Okay.

Daaa~

Monday, February 2, 2015

#010

Assalamualaikum.

Dah berzaman kan aku Tak update Mr bloggy ni. Haih. Seriously rindu.  Tapi nak buat mcm mana. Now, I'm a buzy lady. *percaya Tak*

Haha. Okay. Last post aku is abt result SPM and MH370.

Actually. After that post, a lot of things happened.

Result spm aku tak la bagus sangat. Tapi alhamdulillah. Semuanya credit. And after result aku mohon macam². Banyak yang bagi tawaran smbung belajar. But semua uni swasta. Memang Tak lah nak smbung uni swasta. Keluarga aku ni bukan orang kaya. So, ayah decide untuk aku masuk Matrik. Aku masuk matrik tanpa kerelaan tau. Tapi I think positively abt it. Semua Allah yang rancang. Jadi, aku masuk matrik.

Guess what, in matrik, I've learnt a lot of things and how to handle it. Alhamdulillah. Duduk Sana, aku makin dapat ikut flow kehidupan yang Tak pernah nak senang.
Mula dengan meniarap dah Dari sehari ke sehari, aku mula faham apa ItU kehidupan. Apa itu ketahanan mental fizikal. Apa itu agama. Aku semakin memahami. Apa itu takdir Allah. *alhamdulillah*

Pointer aku mungkin Tak sebaik orang lain. Tapi, aku bersyukur sebab aku masih lagi bertuah sbb still dapat trus kan pengajian satu tahun. Jujur lah aku kata, kalau nak main dengan masa depan. Jangan ikut kata hati semata-mata. Tapi ikut juga jawapan Dari Allah yang sesungguhnya jawapan yang terbaik.

Jangan kecewa dengan jawapan yang Allah berikan. Malah! Kita mesti bersyukur, sebab kita terpilih untuk dapat jawapan Dari sang pencipta.  Berbalik semula PD kehidupan matrik.

Dekat matrikulasi Perak, gopeng. Sebuah tempat yang telah mengasah kematangan aku. Kenapa?

Matrik Perak *atau kami panggil KMPk * mcm² benda yang terjadi. Seriously. Kadang² rasa mcm nak fed up je kat Sana. Bukan sebab surrounding environment. Tapi. Sbb diri aku tak kuat. Hidup Aku kat sini hanya bergantung dengan akal fikiran, kata hati yang Allah sentiasa Ada dengan aku untuk bantu aku. Hanya itu. Thanks to sorang senior, yang bagi kata² tu. *semua kata² tu sangat menolong saya Kak azeera, btw Tak sabar nak jumpa kamu. Quite miss u -terpakasa ckp-*

Dan aku bersyukur sangat sangat sebab dikelilingi roomate, classmate, blogmate and semua lah berkaitan dengan mate. *soulmate je Tak jumpa lagi* *gatai Tak?*
Nak kenal diorg? Hmm. Nanti next post aku post ttg diorg. Insha Allah. :D

Okaylah. Dah mcm melalut sangat dah. 
P/S : doakan aku untuk pspm 2. Paling kurang aku dapat pointer yang okay untuk smbung kos yang dkt u Nanti. :) 

Wednesday, March 12, 2014

#009

hai.

hari ni aku nak post pendek pendek aje. :D

DATE : 12 MARCH 2014.


  • tinggal 7 hari lagi nak result. 

cakap pasal result, aku rasa mcam result ni menghantui aku.. debornya mcam hape.#seriously sgt bedebar.
hmm, aku cuba untuk menerima dengan seadanya result nanti. tapi jauh di sudut hati, masih mengharapkan sesuatu yang menngembirakan untuk parents and cikgu2 aku. andai sebaliknya, aku redha dgn ketetapan Illahi. :D



  • hari ke 5 kehilangan MH370
hopefully lah airplane ni di jumpai. bersam-sama lah kita berdoa supaya Allah permudahkan pencarian kapal terbang ni. sesunguhnya, walapun disekeliling kita ni, ade teknologi yang sgt sgt maju, tapi, jangan lupa pada kuasa Yang Maha Esa. kalau Allah x izinkan,maka, tiada gunalah teknologi tersebut. kan. hah!lagi satu, jangalah spekulasi yang mengguris hati family o rakan-rakan penumpang and anak kapal MH370.



okay lah. panjan sanagt dah aku mengarut ni. bye. anneyong~~ ^_^




Sunday, March 2, 2014

#008

DON'T JUDGE BOOK BY ITS COVER.
RAMBUT SAMA HITAM, DARAH SAMA MERAH, TAPI HATI LAIN-LAIN.

ohh. hai. sorry terlalu emosional tadi.lupa nak bagi welcome greeting.
okay, proceed trus apa nak aku cakap o tulis o suarakan kepada semua.
ni pendapat aku lah. kalau org tak suka, mnta maaf. sebab, masing-masing ade pendapat sendiri..
AM I RIGHT?


okay berkaitan ngan frasa di atas *skema betul ayat aku.
DON'T JUDGE BOOK BY ITS COVER.
RAMBUT SAMA HITAM, DARAH SAMA MERAH, TAPI HATI LAIN-LAIN.
hmm, setuju tak kalau aku kata, tak semestinya, orang yang berubah penampilannya,hati dia pon turut berubah?


I mean mcm situasi ni, A telah berubah dan memakai pakaian yang bertutup litup. bcakap sopan santun, buat kerja baik-baik. tapi, tiba-tiba satu hari dia lakukan kesalahan yang berat juga (bagi aku). kesalahan tu.. hmm, macam mencuri.
 *macammana? setuju tak ngan situasi ni?


mungkin bagi sesetengah orang akan bercakap o bagi pendapat o terlintas o sometinng else yang sewaktu dgnnya akan kat "Alah, biasa lah, kita kan manusia. sering melakukan ksalahan". TAPI.tak bagi aku. aku tak sebaik tu untuk memberi pendapat mcm semua tu. sbb, bagi akulah, kalau penampilan yang baik, mestti hati pon kene baik? betul tak?


mungkin sesetangah individu tak stuju ngan pendapat aku. tapi ni lah yang aku rasa. cuba fikir.
kalau kita nak melakukan sesuatu terutama kalau yang berkaitan business yang berjuta-juta nilainya. mesti kita akan mencari seseorang yang jujur amanah dan yang penting tak HIPOKRIT untuk uruskan projek kita tu.. betul tak.? takkan lah kita nak ambil org yang sebalik nya. mahu muflis, gukung tikar syarikat kita kan? 


okay, sama lah juga pendapat aku tentang situasi si A tadi.kat sini aku nak menyatakan, apa guna kalau penampilan cantik tapi hati tak cantik kan? kita bersandarkan kepada si A nuntuk membantu kita, menolong kita, tapi last last, dia tikam belakang kita. mana pergi  prinsip diri dia yang membuatkan orang pandang dia sebagai seorang yang boleh membimbing seseorang untuk menjadi lebih baik? sedangkan dia melakukan kesalahan yang mungkin sesetangah orang tak dapat dimaafkan mcam mencuri.. 


okay lah. aku tak nak membangkitkan kemarahan orang. aku just nak share apa yang aku rasa lepas semua bnde ni jadi kat aku. tu aje. mnta maaf lah kalau ade yang terasa hati ke, membangkitkan kemarahan ke. tapi aq nak ketengah kan juga apa kau rasa. ye aku setuju tak semua orang macam ci A stu kan?

 tapi, sape sape yang terkena situasi mcm aku ni, mesti setuju ngan apa yang kau kata. walaupun tak setuju 100% sekurang kurangnya mesti terdetik juga kan kat hati kita yang mudah berunbah ni kan? hmm, lagi satu nak igt kan, aku ni bukan lah baik nak mengkritik org. tapi just mengeluarkan dan berkongsi pendapat. utk ingtan diri aku yang sering teleka dgn dunia ni.

hmm, dah panjang lebor dah I mencoret ni. undur diri dulu lah ea? sorry :D bye


Saturday, January 25, 2014

#007

dah lama kan saya tak update “KEKASIH HATI” aku ni. dah berhabuk dah.
actually, bukan niat akutak nak update. aku mmg nak update blog ni.
tapi.. masalah nya...

last few months, aku busy *busy lah sangat dengan Sijil Pelajaran Malaysia atau lebih dikenali dgn SPM. hmm, menipulah kalau uollzz tak tahu apa SPM tu kan.

alang alang dah sebut sal SPM ni. saya nak share lah sikit kengangan detik-detik akhir di sekolah and asrama. * kpd sesiapa yang tak nak baca, takpe, I tak kisah. Ni sekadaar untuk menyimpan kenangan. Mana tahu tetibe rndu kat sekola kan? Boleh flashback. Sbb memori otak kita tak mcm memori computer right?

sejujurnya. rasa macam tercekik bila wat countdown SPM. dari awal tahun, of course lah semua student form 5 yang bertamadun dan bercita cita tinggi tu duk bimbang nak ambil SPM. namun, ANIS AQMAR tak pernah nak ambil serious kebimbangan dia tu *eh, tapi aku bertamadun and bercita-cita tau walaupun tak brapa nak ambil peduli dgn spm, bukan taknak ambil peduli, tp taknak mnyesakkan fikiran, nanti takleh nak focus study kalau trlalu over bimbang.(amboi ayat I)..

hari berganti hari, minggu berganti minggu. bulan berganti bulan, maka, selesai lah term 1B, mid year and trial. Sepanjang tiga exam tu, result aku biasa-biasa je. Hmm, takyah lah nak bagitahu coz nanti korang gelakkan aku.haha. okay, sambung balik, lepas trial, mcm biasalah, mesti ade klas tambahan dan homework atau dikenali dengan jolokan HANDOUT yang berlambak menjadi teman aku untuk aku siap kan *sampai kawan pon tak Nampak sebab handout tu tinggi sangat (over tak?) hmm, bila dah klas tambahan or handout diedarkan tu, memang tak boleh nak kata apa lah. Ade kala nya, tak cukup tangan nak siap kan.

Haha. Walaumacammanapun *nangis cikgu yusof aku ni baca penanda wacana aku yang tak pernah wujud ni. life must go on right.? So, kelas tambahan dengan handout tu mmg teman setia lah smpai spm. Hmm, walaupun handout sentiasa menjadi teman, namun, kawan-kawan aku yang lain pon, sntias di sisi bagi sokongan untuk belajar. Thank, SYAMIMI, HANUM, EKIN, FASHA, AMIRA, FATIEN, NANA, INTAN, ZUKRINA, IMANI, ALIANA N SEMUA LAH YANG TAK MAMPU I NAK TULIS.

Haha. Okay. Stop. Straight to the point. 6 NOVEMBER 2013, SPM 2013 telah membuka tirai. Hari tu, aku tak tahu nak define kana pa yang ade dalam hati aku, gelabah? Takut? Bedebar? Suka? Ntah lah. Semua bercampur baur. Mula pukul 8.00 pagi pada 6 November tu, maka bermulalah peperangan aku. Hmm, dalam masa + -  sebulan, aku menghabiskan jawab 4 subjek.*actually tak sampai sebulan pon, sbb spm utk yang ambil pure science mcm kau ni dh melabuhkan tirai pd 27 November. Okay, tepat pada pukul 3.31 petang 27 November tu, aku tak jadi secondary school’s student dah.*Alhamdulillah, insyallah!  


Walaupun gembira dah habis paper, namun, sedih tetap datang bertandang. Kerana, esok, rumah telah menantiku, jadi, GOODBYE KAWAN. GOODBYE HOSTEL. GOODBYE BILIK STUDY *err, perlu ke tulis.? Takpelah, sbg penghargaan.  


okay lah. nanti ade masa i sambung lagi cerita sal hang out 28 november ea? *insyallah kalau takde aral melintang.

bye. thank u n sudi mem baca my post walaupun tak brape nak best and dull.